Bodie Thoene

Du som tittat lite på bokborden under någon konferens, bläddrat i någon bokkatalog eller besökt en bokhandel kan inte ha undgått att se eller få presenterat för dig en bokserie som heter Sion-serien, Sion Förbundet, SionsArvet eller Anno Domini. Fyra romanserier om andra världskriget och förföljelsen av judarna i Europa, då Israel blir en egen nation och så Israel på Jesu tid.

Bodie Thoene och idag också hennes man Brock är succéförfattaren bakom dessa romaner. Hon har fått flera utmärkelser för sina historiska romaner och de läses av miljoner.

Bodie föddes i Bakersfield, Kalifornien, i en familj med judisk och irländsk härkomst. Han sade redan som liten flicka att hon ville bli författare, men det verkade dock omöjligt. Varken ord eller bokstäver ville hamna på rätt ställe för henne eftersom man i småskolan upptäckte att hon hade dyslexi. Hennes mamma vägrade dock acceptera sjukdomen och anlitade en ung lärarinna som fick träna med Bodie tills hon hunnit ifatt sin årskurs och ja, till och med kommit förbi den.

Bodie slog igenom på 70-talet efter att ha arbetat för ett flertal tidningar och tidskrifter sedan hon var 16 år.

Klockan halv sex på morgnarna väcks Bodie av sin make Brock som serverar henne nybryggt kaffe. Tillsammans börjar de sin arbetsdag med en morgonkonferens där de går igenom vad som kommer att utspela sig härnäst i den roman de skriver. Brock sköter om research och handling och Bodie står för skrivandet. Klockan halv elva börjar hon skriva och hon skriver tills hon uppnått sitt uppsatta mål, fem sidor per dag. För alla fem färdiga sidorna ligger det kanske tjugo eller trettio i papperskorgen. Ofta håller hon på till sent på kvällen i sin skrivarstuga, som är ett litet avskilt rum i barndomshemmet, för att sedan komma ut och be Brock högläsa de fem sidorna.

Tillsammans med sin man Brock, som är historiker, har Bodie idag skrivit mer än 45 romaner. År 1987 fick hon för första gången det prestigefyllda Golden Medallion Book Award. Sedan dess har hon fått det ytterligare fem gånger.

Skådespelaren John Wayne beskrev henne som ”en författare som fångar både sin publik och sin tid”. I dag bor och lever paret Thoene (uttalas Tay-nee) med sina fyra barn på en gård (hennes barndomshem) i Kalifornien och i London, England.

Thoene på svenska:

Sion-Serien: Sions portar, Sions dotter, Åter till Sion, Ljus i Sion, Nyckeln till Sion.

Sion Förbundet: Upptakt i Wien, Samspel i Prag, Signatur i Munchen, Mellanspel i Jerusalem, Passagen i Danzig, Final i Warszawa.

SionsArvet: Jerusalems vaka, Dånet från Jerusalem, Jerusalems hjärta, Skriftrullen från Jerusalem, Jerusalems stenar,

Anno Domini: Första ljuset, Andra beröringen, Tredje nattvakten

Trilogin: I min faders hus, Om än tusen falla, Säg till detta berg.