J R R TOLKIEN

När jag blivit vän med C S Lewis så kom det hela tiden fram att han hade en god vän som hette J R R Tolkien. Han måste ju också vara något speciellt eftersom de båda skrev och hade sagan och mytens värld tillsammans. Vem var då denne man som skapade en hel värld med varelser, länder och språk som hela vår värld så börjat älska och fascineras utav?

Barndomen och Ungdom

John Ronald Reuel Tolkien föddes i Bloemfontein i Sydafrika 3 januari 1892. Hans far Arthur dog när Ronald var fyra år gammal. Modern Mabel flyttade tillbaka till England och bosatte sig i den lilla byn Sarehole utnför Birmingham med sina två söner, Ronald och hans ungre bror Hilary. Ronald läste mycket som barn, särskilt sagoböcker och indi-anböcker, och en av hans favoriter var sagan om Sigurd Farnesbane. I sju års åldern började han också själv tänka ut sagor om drakar. Han började vid King Edward´s school 1900. 1904 dog hans mor och pojkarna blev omhändertagna av en moster. Ronald läste klassiska språk och anglosaxiska.

Han studerade också filologi, och dessa studier väckte hans lust att söka språkets rötter och konstruera egna språk. 1911 började han vid Exeter College i Oxford och 1915 tog han sin examen med högsta betyget. Något år senare skeppades han över till kriget i Frankrike men drabbades snart av skyttegravsfeber och fick återvända till England. Innan han drog ut i krig hade Ronald gift sig med Edith Bratt som han lärt känna redan 1908.

Nu började han som konvalescent arbeta på ett stort epos som skulle utvecklas till Silmarillion och Härskarringen.

Arbetet och skrivandet

Ronald arbetade i två år i redaktionen för New English Dictionary, blev 1920 docent i engelska vid ubiversitetet i Leeds och utnämndes 1924 till professor där. 1925 flyttade han till Pembroke College där han blev professor i anglosaxiska språket och där han stannade till 1945 då han tillträdde som professor vid Merton College, dem mest ansedda professuren i engelska Oxford.

Vid sidan av sin akademiska karriär fortsatte Ronald sitt filologiska och mytologiska arbete. 1922 utgav han A Middle Enlish Vocabulary och 1925 Sir Gawain and the Green Knight. Vid den här tiden fick han också sin tredje son och dottern Priscilla. 1937 utkom så en liten sagobok med titeln The Hobbit, som Ronald skrivit mest för att roa barnen och som handlade om hur hoben Bilbo kommer i besittning av en märklig ring. Så föddes berättelsen om Härskarringen.

Profesor Tolkien var en man av måttliga vanor, en alldaglig engelsman, smärt byggd och av medellängd. Han klädde sig med förkärlek i tweedjacka och flanellbyxor, gjorde inte gärna resor med familjen längre än til någon engelsk badort men promenerade desto hellre i naturen.

Han umgicks med sina vänner, kolleger och elever. Till dem hörde C S Lewis, författare till böckerna om landet Narnia och den som Tolkien fick att förstå det logiska i kristen tro.

Sagovärlden och succen

Den sagovärld som nu växer fram ur Tolkiens verk är något unikt i litteraturhistorien. Midgård med alla dess förgreningar, dess historia, mytologi, språk, traitioner, och olika folkslag. Här lever alverna, hoberna, dvärgarna, och senare människorna, men här finns också de onda orcherna, balrogerna och nazgulerna. Här pågår ständig kamp mellan ont och gott.

Sagoboken Bilbo blev en succe och förläggaren Stanley Unwin uppmanade Tolkien att skriva en fortsättning. Då hade redan Silmarillion vuxit till ett självständigt verk och ur detta utvecklades nu sagorna om Härskarringen. Yttre omständigheter och svårigheter med att binda ihop alla trådar i berättelsen gjorde att arbetet inte blev färdigt för public- cering förrän sjutton år senare.

Den 29 juli 1954 utkom första delen, The Fellowship of the Ring, i november samma år kom The Two Towers och ett år senare, 20 oktober 1955 kom den tredje volymen, The Return of the King. Ungefär samtidigt kom alla tre volymerna ut i USA. På svenska kom de 1959-61.

Succen lät inte vänta på sig. Entusiastiska recensioner av C S Lewis och W.H. Auden bidrog till att böckerna snart trycktes i nya upplagor. Men den verkliga explosionen inträ- ffade först i mitten av 60-talet när amerikanska pocketupplagan såldes i mer än 3 miljoner exemplar och kulten kring Tolkien tog sin början, först bland hippies, sedan bland ungdom över hela världen. I dag räknar man med att 100 miljoner har läst Sagan om Ringen.

Tolkiens världsrykte var nu etablerat. Själv fick han nu massor av brev från läsare och beundrare över hela världen. Tolkienföreningar bildades, hans verk analyserades i upp- satser och böcker, i USA gjordes en tecknad långfilm på Sagan om Ringen.

Tolkien själv var måttligt förtjust över kulten kring honom och hans verk. Till en brev- skrivare skrev han: "Jag hoppas att du har läst Sagan om ringen med nöje. Nöje är nyckelordet. För den skrevs för att roa (i ordets bästa bemärkelse) för att vara rolig att läsa."

Hans sista år

Berömmelsen och rikedomen påverkade inte nämnvärt Tolkiens vardagsliv. Han gick i pension sommmaren 1959 och levde ett stillsamt liv. 1971 dog hans älskade hustru Edith. Tolkien ville inte bo kvar i Bournemouth för där fanns för mycket som påminde om Ediths lidande och död. Dessutom började han känna sig isolerad och huset var för stort. Oxford kändes som det enda alternativet för honom och han erbjöds en lägenhet i en college-fastighet på Merton College. Där fick han en hustomte, Charlie Carr och hans hustru som skulle sköta om honom. Dem umgicks han med och då han blev trött på lägenheten kunde han träffa sina vänner någonstans i Oxford. Han hälsade på sin bror, sina barn och barnbarn. 1972 mottog han The Commander of the Order of the British Empire ur drottningens hand på Buckingham Palace och blev hedersdoktor vid University of Oxford. Han var nu åttio år och hälsan var inte längre så god. Sommaren 1973 for han med sin dotter Priscilla till Edinburgh för att ta emot ännu en hedersbevisning. När de kom hem från Skottland mådde han inte bra. Han blev snart sämre men repade sig. Han kände sig snart pigg nog att fara och hälsa på vänner i Bournemouth. Där blev han sedan sämre och fick lunginflamation.  Söndagmorgon den 2 september 1973, avled Tolkien, 81 år gmmal.